Splash Klasse Organisatie Nederland

Button Down

Voor het eerst naar een wedstrijd

Doe je voor het eerst mee aan een wedstrijd dan ben je waarschijnlijk al door een andere zeiler een beetje ingelicht. Maar als ouder kan het soms nog wel eens gissen zijn hoe zo’n wedstrijd verloopt. Zeker als je zelf niet zeilt. Wij krijgen veel vragen zoals; wat zijn de kosten? Hoe lang duurt een wedstrijd? Hoe regel ik vervoer? Hoe werkt het met overnachten? Wat doet een coach? Welke rol heb ik als ouder? Hoe zit het met de verzekering? Hieronder geven wij antwoorden op deze vragen. Antwoorden kunt u opzoeken in de wedstrijdbepalingen, maar hieronder zijn ze aangevuld met wat praktische info/tips.

Aantal Wedstrijden

in december wordt de wedstrijdkalender vastgesteld voor het jaar daarop. Ieder jaar heeft wel een zelfde ‘ritme’, maar er wordt voor de SKON sailing tours per jaar gewisseld van locatie. Een beginnende zeiler start in het B veld en kan promoveren naar de A klasse.

Kosten

eenmalig vrijblijvend meedoen aan een wedstrijd van de SKON kan. Deze wedstrijden noemen we ‘SKON sailing tour’ . Een weekend, twee dagen zeilen, kost €37,50. Het is verstandig aan te sluiten bij een sailing team/coach. Als je van plan bent meer wedstrijden te gaan varen dan gaat het om de kosten van de wedstrijden en eenmalig; lidmaatschap vereniging, licentie watersportverbond en lidmaatschap SKON. Doe je mee met een United4 wedstrijd dan betaald je €65,- per weekend. Dit zijn grotere evenementen op ‘buiten’ water waaraan meerdere klasse zeilboten meedoen. Ben je een beginnende wedstrijdzeiler dan is het niet zo handig om met deze wedstrijd te starten.

Coach

Per dag kost dit ca. €30,- per persoon (afhankelijk van hoeveel zeilers in het team, de eventuele huur van een RIB en de brandstof voor een RIB en door wie je je laat coachen). Een coach bespreekt voor de wedstrijd de tactiek en tussen de wedstrijden door krijg je tips voor de volgende wedstrijd. De coach zal ook zorgen dat je tussen de wedstrijden door de tijd en rust krijgt om te eten en te drinken. Voor info voor een coach kun je terecht bij trainingszaken@splashklasse.nl

Duur wedstrijd

wedstrijden worden per weekend georganiseerd en de einduitslag wordt berekend over deze 2 dagen (of 3 in het paasweekend bijvoorbeeld). In één weekend worden maximaal 8 wedstrijden gevaren. Het is mogelijk om je in te schrijven voor één dag, maar dan eindig je laag in het eindklassement. Op zaterdag wordt er gestart om 11 uur en zondag om 10 uur. Zorg dat je op tijd aanwezig bent. Je moet je aanmelden, boot optuigen, omkleden, voor bespreken en naar het wedstrijdveld varen. Die afstand naar het wedstrijdveld verschilt per locatie. Hou rekening met 30 tot 45 minuten voor de eerste start. De laatste wedstrijd op zaterdag start niet later dan 17.00 uur en op zondag om 15.00 uur. Je blijft al die tijd op het water dus zorg voor voldoende drinken en eten. Een tas of tonnetje kun je bij je coach in de boot achterlaten.

Overnachten

als de afstand te groot is of je vindt het gezellig om ’s avonds door te brengen met je medezeilers dan kun je vaak op de haven of een nabij gelegen camping overnachten. Met het kiezen van de locatie houdt de SKON altijd rekening met deze mogelijkheid. De één komt met een tent en de ander met de camper. Het is wel noodzakelijk bij de havenmeester of camping een plekje te reserveren. Net als op campings zitten aan het kamperen op de haven, kosten verbonden die met de havenmeester worden afgerekend. Voor het avondeten kun je vaak wel aansluiten bij een groepje, geef dit van te voren wel even door. Bijna bij elke SKON Sailing tour organiseert de SKON op zaterdag een BBQ of buffet. De kosten bedragen rond de €12,50 per persoon.

Rol als ouder

het is niet, zoals bij voetbal, hockey of tennis, dat er diensten gedraaid moeten te worden. Uiteraard is het leuk om als ouder betrokken te zijn bij de sport van je kinderen. Coaching op de kant is het allerbelangrijkst! Leren wedstrijdzeilen is met name leren plannen. De tieners die meedoen lijken groot maar hebben met plannen nog de grootste moeite. Verder is er niets lekkerder dan, dat na een lange dag zeilen, je ouders aan de kant staan om je te helpen en te zorgen voor droge warme kleding en een warme hap. Mocht je ook het water op willen dan zijn er diverse taken die ingevuld kunnen worden op zo’n dag. Op het start en finishschip en rescue zijn er diverse rollen die verdeeld moeten worden. Voor info over actief deel te nemen kun je terecht bij wedstrijdzaken@splashklasse.nl

Veiligheid

de SKON heeft 4 rescue boten (snelle motorboot) in haar bezit die bij iedere wedstrijd worden ingezet. Samen met de organiserende vereniging wordt er op die manier voor gezorgd zodat er voldoende ondersteuning is op het water. Voor aanvang van de wedstrijd hebben de rescue’s afspraken gemaakt wie welke taak heeft. Ook op de kant wordt geholpen met het te water laten door de zogenaamde beachmasters.

Verzekeren

als je meedoet aan de wedstrijden is het verplicht om je boot WA te verzekeren. Gemiddeld kost dit enkele euro’s per maand. Zie: NoR lid 16

Zeilkleding

voor kleding is niets voorgeschreven! Wij merken wel dat warme jeugd het zeilen leuker vindt dan jeugd die het koud heeft. Daar zijn vele variaties in mogelijk (en dito kosten) en is variabel per seizoen. In het voor- en naseizoen is het verstandig om minimaal te hebben; een zwemvest, wetsuit van 3/4 mm, zeil/surfschoenen (voor warmte en bescherming tegen stoten) en handschoenen voor grip en warmte.

Contact

share

Volg ons op social media


alternate_email

Stuur ons een mail


secretaris@splashklasse.nl
Menu
close